Bogolan Indigo

69,95

Bogolán Indigo

  • 100% katoen
  • volledig handgemaakt
  • handgeweven katoen, met de hand geweven en beschilderd
  • +/- 105 cm x 165 cm

Dit Bogolan modderdoek kan worden gebruikt als plaid of bijvoorbeeld als tafelkleed of wandkleed. De korte uiteinden van dit kleed zijn onafgewerkt.
De natuurlijke indigokleurstof wordt gemaakt van de bladeren van de indigostruik en geeft deze stof de karakteristieke, intense, donkerblauwe kleur.

Dit item is handgemaakt en daarmee uniek, patroon en afmeting kunnen daarom iets afwijken.

Met de hand wassen in koud water en aan de lucht laten drogen.
(de Indigo zal in het begin wat kleur afgeven, het is niet kleurvast en zal vervagen naar een iets lichtere tint blauw)

Op voorraad

Bogolan (bogolanfini) Afrikaanse modderdoek is een traditionele stof uit Mali. Hierbij worden stroken katoen geverfd met gefermeteerde modder.

De katoen wordt veelal verbouwd op kleine boerderijen met behulp van eenvoudige en arbeidsintensieve technieken.
Na het weven, voornamelijk met behulp van handweefgetouwen, worden de stroken van ongeveer 15 cm aan elkaar genaaid tot een hele doek.
Het doek wordt vervolgens gedrenkt in een ‘verfbad’ gemaakt van boombladeren. Na het drogen in de zon wordt de doek in verschillende motieven en kleuren met modder beschilderd met behulp van stokken.
Deze moder wordt in het droge seizoen verzameld uit de rivierbeddingen van de rivier de Niger en wordt gedurende maximaal een jaar in een aarden pot gefermenteerd.

Nadat de modder is afgewassen blijft er door een chemische reactie tussen de modder en het gekleurde doek een bruine kleur achter. Zowel de kleuren als de patronen hebben een symbolische betekenis.